کاغذ به دلیل کاربردهای گسترده ای که دارد روزانه افراد زیادی از آن استفاده می کنند. اما تا به حال به این فکر کرده اید که برای ساخت و تولید کاغذ باید چه مراحلی طی می شود تا ما در کارهای مختلف از آن استفاده کنیم. این ورقههای نازک شاید ساده به نظر برسند، اما برای تولید آنها مراحل مختلفی پشت سر گذاشته میشود.
قطع درختان، تبدیل به قطعات کوچک و سپس تهیه خمیر یکی از این مراحل است. اما در واقع تولید کاغذ، فرآیند پیچیدهتری را پشت سر میگذارد. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با مراحل ساخت این محصول آشنا کنیم.
فرایند ساخت کاغذ و خمیر
همانطور که مطلع هستید، مهمترین ماده اولیه برای تولید کاغذ، چوب است. به همین دلیل، برای جلوگیری از قطع درختان باید در مصرف کاغذ صرفهجویی کنید. درختان سوزنی برگ بهترین محصول برای تهیه کاغذ هستند اما چطور این درختان بزرگ و تناور به کاغذهای نازک تبدیل میشوند؟ برای این کار چندین مرحله طی میشود که عبارت است از:
1.تهیه مواد اولیه
برای ساخت این محصول از خمیر کاغذ استفاده میشود که خمیر را از درختانی مثل چنار و ساقه گیاهانی مانند پنبه، کتان، گندم و جو تهیه میکنند. علاوه بر این موارد، کاغذهای باطله و خرده مقواها هم نیز برای تولید کاغذ بازیافت میشوند. در گذشته، درختان بیشترین کاربرد را برای تهیه مواد اولیه تولید کاغذ داشتند اما امروزه کتان و سایر گیاهانی که از آنها نام بردیم برای این کار مورد استفاده قرار می گیرند. این امر باعث می شود تا حد زیادی از آسیب دیدن به محیط زیست هم جلوگیری شود.
2.فرایند کاغذ و خمیر کاغذ
برای تهیه مواد اولیه در فرآیند این محصول ابتدا گیاهان مورد نظر را به قطعات ریز تبدیل کرده که به آنها «چیپس چوب» گفته میشود. بعد از این مرحله، کاغذ را با مقداری مواد شیمیایی همچون هیدروکسیم سدیم، سولفیت هیدروژن کلسیم، سولفیت سدیم و آب ترکیب می کنند و آن را تحت دمای بالای 100 درجه سانتیگراد و فشار بالا قرار میدهند تا تبدیل به خمیر یا پالپ کاغذ شود.
البته، در روش دیگر بدون اضافه کردن مواد شیمیایی، چوب و یا سایر گیاهان مورد نظر را میپزند تا تحت فشار قرار گیرند تا خمیر کاغذ تهیه شود. این روش برای تولید کاغذهای تیره رنگ (کاهی) کاربرد دارد که اغلب در تولید کارتن و روزنامه مورد استفاده قرار می گیرند.
3.جداسازی فیبر
در این مرحله، خمیر فرآیند کاغذ تهیه شده است اما هنوز مراحل زیادی را باید طی کند تا در دستگاه تبدیل کاغذ قرار گیرد. یکی از این مراحل تولید کاغذ، جداسازی فیبر و مواد ناخالصی از پالپ یا خمیر است. برای این کار، خمیر، آخال یا کاغذهای بازیافتی و سایر مواد را در یک محفظه فولادی ضد زنگ قرار داده و آب را به آن اضافه میکنند تا مواد ناخالصی و فیبر از خمیر جدا شوند.
این دستگاه که پالپر نام دارد، قادر است مواد اضافه درشت در خمیر کاغذ را جدا و آن را از صافی عبور دهد تا هرگونه فیبر از خمیر به راحتی جدا شود. اگر این مرحله حذف شود، کیفیت کاغذ تولید شده پایین میآید و دیگر بهای زیادی نخواهد داشت.
4.رقیق کردن خمیر کاغذ
خمیری که در دستگاه پالپر تصفیه شده است، باید رقیق شود تا بتوان آن را به کاغذ تبدیل کرد. برای این کار مجددا به آن مقدار بیشتری آب اضافه و در دستگاه ترکیب میشود. این ماده بدست آمده حاصل یک درصد الیاف و فیبر است و مابقی آن را آب تشکیل میدهد که بخش زیادی از خمیر است.
برای تصفیه مجدد خمیر آن را از دستگاههای زیادی عبور میدهند تا غلظت آن به حد کافی برسد و ضایعات و ناخالصیهای باقیمانده در پالپ به طور کامل گرفته شود.
5.ماشین کاغذ
یکی دیگر از مراحلی که باید برای ساخت کاغذ طی شود، ماشین کاغذ است. این دستگاه به منظور گرفتن آب اضافی خمیر کاربرد دارد. با استفاده از این دستگاه خمیر از طریق هدباکس روی سطح وایر پخش میشود. سپس آب اضافه خمیر از قسمت دیگری خارج میشود تا غلظت به حد کافی برسد و یکنواخت شود.
بخشی از ماشین کاغذ، میز فوردینیر است که باید با کمک فرمینگ وایر، فویل های آبگیر و باکس های وکیوم آب خمیر کاغذ گرفته و سفت شود.
6.دستگاه پرس
در این مرحله، باید خمیر تصفیه و غلیظ شده در دستگاه پرس ریخته و تحت فشار قرار گیرد تا به ورق تبدیل شود. در واقع این ماشین، به منظور گرفتن آب باقی مانده در خمیر و ایجاد خاصیت فیزیکی و شکل دادن به خمیر کاربرد دارد. وقتی پالپ کاغذ در دستگاه پرس ریخته میشود، قادر است به اندازه 50 درصد از رطوبت باقیمانده را بگیرید. ناگفته نماند، این خمیر همچنان 45 درصد رطوبت دارد تا بتواند سایر مراحل شکل دهی را پشت سر بگذراند.
در ماشین پرس غلتکهایی وجود دارد که به محض وارد کردن خمیر، از بین آنها عبور میکند. سپس آب اضافه از فلت زیر بیرون میریزد و الیاف کاغذ فشرده و سفت میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با خط تولید کاغذ و دستگاه های مورد استفاده در این حوزه، مقاله تجهیزات ضروری برای خط تولید کاغذ را از سایت پارسی نیوز مطالعه نمایید.
7.دستگاه خشک کن
ورقهایی که هنوز مقداری رطوبت دارند، در این مرحله از طریق دستگاه خشککن به طور کامل خشک میشوند. برای این کار، خمیر در دستگاه قرار میگیرد تا از طریق قسمت درایر و بالا بردن دمای سیلندرها، گرمای ورق را به 150 درجه سانتیگراد برسانند. سپس، به ورق خام مقداری نشاسته صنعتی و سایر افزودنی ها اضافه میشود تا رنگ و چسبندگی الیاف را بهبود دهد. در این مرحله ممکن است کاغذ دوباره به گرفتن رطوبت نیاز داشته باشد. به همین دلیل، برخی از کاغذها، دوباره در دستگاه افتر درایر قرار میگیرند تا تحت گرما و حرارت میزان رطوبت آنها به 4 یا 7 درصد برسد.
8.پرداخت کاغذ
از دیگر مراحلی که تولید کاغذهای ساده پشت سر میگذارند، پرداخت است. به این معنا که باید سطح کاغذ شکل گرفته، صاف و یکدست شود. برای این کار، ورقها از میان غلتکهای صاف عبور داده میشوند تا تمام سطوح ناصاف روی آنها به طور کامل از بین رود تا ورقهای کاغذی کامل یکدست و صاف بدست آید.
9.کنترل کیفیت
یکی از مهمترین مراحلی که بعد از طی کردن تولید کاغذ باید انجام شود، کنترل کیفیت است. این مرحله به منظور بررسی کیفیت محصول نهایی صورت میگیرد. در اینجا از دستگاههای اسکنر استفاده میشود تا رنگ، گراماژ، میزان رطوبت و به طور کلی کیفیت کاغذ بررسی شود.
همانطور که مشاهده کردید، تولید کاغذ طی چندین مرحله انجام میشود که همه آنها برای بهبود کیفیت کاغذ تولید شده، ضرورت دارد. آخرین مرحله که کنترل کیفیت است، میتواند به شیوه دستی نیز انجام شود که دقت زیادی در آن وجود ندارد و ممکن است محصول بدست آمده از استانداردهای لازم برخوردار نباشد.
به همین دلیل، برای تهیه کاغذ باید به شرکت های معتبر مانند تدارک صنعت کاغذ کرمان مراجعه کنید. این مجموعه در راستـای بهبود و توسعه فنـاوری تولید محصولات سلولزی کشـور و با تکیـه بر دانش فنـی و تجربـه چندین ساله درحوزه فناوری تولید کاغذ، اقدام به همکاری با تعدادی از شرکت های برتـر تولیـد کننده ماشین آلات، تجهیزات خط تولید و مواد شیمیایی مورد نیاز صنایع سلولزی نموده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با شرکت تدارک صنعت کاغذ کرمان به سایت این مجموعه به نشانی kepsico.com مراجعه نمایید.