راهكارهای مدیریت منابع آبی در كشور،
تدوین نقشه ای برای حل ناترازی آب
یاری کالا: به گزارش یاری کالا، تدوین نقشه راه آب بعنوان برگ جدیدی از راهکار ها این دفعه توسط دولت سیزدهم ورق خورد تا شاید این مسیر بتواند راه گشای موثر مشکلات و چالش های منابع آبی باشد.
به گزارش یاری کالا به نقل از ایسنا، در آخرین جلسه شورای عالی آب اقدامات وزارت نیرو طی دو سال قبل در بخش آب و در عرصه اقدامات غیرسازه ای، شامل اقداماتی همچون «اولویت بندی طرح های نیمه تمام»، «تنوع بخشی تامین منابع مالی»، «تدوین برنامه منابع و مصارف حوضه های آبریز»، «طرح های اضطراری اصلاح نظام فنی-اجرایی»، «مدیریت توأمان آب و برق»، «مشارکت مردمی در راه اندازی شبکه های آبیاری و زهکشی»، «تامین مالی برای بخش شرب طرح های انتقال آب از دریا»، «پروژه های فناورانه و دانش بنیان» و «تقویت همکاری بین وزارت نیرو و سایر دستگاه های ذیربط و استانداران در موضوع آب» در آخرین جلسه مورد بررسی قرار گرفت.
آنطور که اعلام شد، در بخش اقدامات سازه ای، در عرصه آب رسانی با ۱۰۵۸ میلیون مترمکعب توزیع آب در کشور، ۱۵۰ درصد هدف گذاری انجام شده و تعهدات چهار ساله دولت دراین زمینه، طی دو سال محقق شده است و در عرصه تامین آب نیز تا حالا ۱۳ سد با حجم مخزن ۳۵۳۳ میلیون مترمکعب به بهره برداری رسیده که برمبنای آن ۶۵ درصد هدف گذاری و تعهدات دولت دراین زمینه تحقق یافته و تا پایان دولت نیز پیشرفتی ۱۳۵ درصدی را رقم خواهد زد.
بمنظور توسعه طرح های بخش آب در سند تحول دولت مردمی «نقشه راه آب کشور» که در دولت سیزدهم طراحی و تدوین شده، رونمایی و به تصویب رسید. ایده نقشه راه آب کشور در دولت سیزدهم داده شد و در نهایت این نقشه با اتکاء و مرور مجموعه یافته ها و درس آموخته های سالیان گذشته و نتایج تصمیمات در بخش آب کشور تدوین شد.
در تدوین نقشه راه آب، اسناد بالادستی و سیاست های کلی نظام مورد توجه بوده، همین طور سند ملی آمایش سرزمینی، سند امنیت غذایی، سند آب قابل برنامه ریزی و مصوبات کارگروه سازگاری در نقشه راه آب کشور مورد توجه ویژه قرار گرفته است.
اهداف میان مدت نقشه راه آب بر طبق اهداف میانی برنامه هفتم توسعه و مصوبات کارگروه سازگاری با کم آبی بوده و افق آن تا سال ۱۴۲۰ درنظر گرفته شده ولی چند برش زمانی و اهداف میانی در این راه در نظر گرفته شده که یکی از این برش ها طبق برنامه سازگاری با کم آبی است.
تا ۹ سال دیگر بخش زیادی از مسیر نقشه راه طی می شود
در این سند پیش بینی شده که کشاورزی از توسعه افقی به سمت توسعه عمودی حرکت نماید تا با افزایش راندمان، تولید و امنیت غذایی همراه باشد، عیسی بزرگ زاده - سخنگوی صنعت آب در همین رابطه به ایسنا اظهار داشت: در نشست های سازگاری با کم آبی بین وزارت صمت، استانداری ها، وزارت کشور، وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی توافق بین بخشی انجام شده و در حقیقت مشارکت دستگاه های دیگر نیز در این نقشه دیده شده است. پس افق در نظر گرفته شده در برنامه سازگاری با کم آبی یا سال ۱۴۰۵ برهه مهمی در نقشه راه آب شمرده می شود.
بگفته وی افق مهم دیگری که برای اجرای نقشه راه آب در نظر گرفته شده، سال ۱۴۱۱ و مطابق با افق تعیین شده سند امنیت غذایی است؛ ما تا سال ۱۴۱۱ بخش زیادی از مسیر نقشه راه را طی کرده ایم و بخش کوچکی باقی خواهند ماند که تا سال ۱۴۲۰ اجرا می گردد.
مدیرکل دفتر برنامه ریزی کلان منابع آب و تلفیق بودجه شرکت مدیریت منابع آب ایران با اشاره به این که نقشه راه آب مقرر است ناترازی های آب کشور را برطرف کند، اظهار داشت: در این نقشه به طرف تامین بیشتر نیازهای محیط زیستی حرکت کرده ایم؛ بدین مدلول که بر طبق سند آب قابل برنامه ریزی و برنامه هفتم اکنون باید نیازهای محیط زیستی را به میزان ۱۰.۷۷ میلیارد متر مکعب تامین نماییم که این میزان طبق نقشه راه آب کشور، تا سال ۱۴۱۱ قریب به سه برابر رشد خواهدنمود.
بزرگ زاده با اعلان اینکه در حقیقت ما مجبور به این انتخاب هستیم و باید محیط زیست کشور را تامین نماییم و حق طبیعت را بدهیم. چونکه علاوه بر تامین آب برای شهروندان ایرانی به عنوان یک حق اولیه، باید نیازهای زیست مندان ایرانی در عرصه آب را نیز مد نظر قرار دهیم، اظهار داشت: نقشه راه آب کشور امر بهینه سازی را محور قرار داده است، نه کم توجهی به هیچ بخشی را و طبیعتاً در راه پیش رو، به کلان روندها توجه کرده ایم. چونکه فناوری ها روز به روز ارتقاء پیدا می کنند. با رشد فناوری ها مقدار آبی که حالا یک شغل ایجاد می کند، ۱۰ سال بعد چنین اثری نخواهد داشت و نیاز به منابع انسانی کاهش خواهد یافت.
وی کشور با اعلان اینکه نقشه راه آب ایران، تغییرات آب و هوایی را نیز مدنظر قرار داده است، اشاره کرد: تغییرات آب و هوایی سبب شده تا به تنوع بخشی در منابع آب توجه گردد و از آب نامتعارف استفاده بیشتری به عمل آید و یا در برآورد آب مورد نیاز برای مصارف شرب و بخش های خدمات و صنعت که مشاغل پایدارتری نسبت به کشاورزی در مقابل تغییر اقلیم هستند، ضرایب اطمینان در نظر گرفته شود.
سخنگوی صنعت آب با اعلان اینکه ما حالا دیگر آب چشمگیری برای اختصاص نداریم و گزینه پیش روی ما بازتخصیص آب است، اظهار داشت: در حوزه بازتخصیص آب، زمینه های حقوقی به وجود آمده است. همین طور اطلاعات گسترده آبی در حوزه تامین و مصرف آب در هر گوشه کشور موجود است و این اطلاعات در تدوین نقشه راه آب کمک بسیاری کرد.
باید وارد عرصه عمل شویم
داریوش مختاری - کارشناس حوزه مدیریت منابع آبی - هم ضمن تاکید بر ضرورت توجه به منابع آب در کشور، به ایسنا اظهار داشت: حالا شرایط منابع آبی در ایران مناسب نمی باشد و وارد دوره فراتر از بحران شده ایم که در این شرایط لازم است نگاه ویژه ای به بحث مدیریت منابع آبی وجود داشته باشد.
وی با تأکید بر این که تدوین نقشه راه آب می تواند اثرات مثبتی در مدیریت منابع آبی کشور داشته باشد، اظهار داشت: سیاست هایی که در این زمینه تدوین می شود اثرگذار خواهد بود اما لازم است تا طرح ها با سرعت بیشتری وارد مرحله اجرائی شوند.
بگفته این کارشناس حوزه مدیریت منابع آبی زمان آزمون و خطا و تعلل به انتها رسیده و باید فکر اساسی برای مدیریت منابع آبی کشور شود در غیر این صورت در آینده با چالش مواجه خواهیم شد، مدیریت منابع آبی نیازمند تدبیر و اجرای درست برنامه هاست.
حل ناترازی آبی در صورت اجرای پروژه ها
مختاری با اعلان اینکه تدوین نقشه راه می تواند کمک رسان باشد به شرط آنکه مانند دیگر طرح ها مورد غفلت قرار نگیرد و همه مسئولان در بخش های مختلف نگاه ویژه به آن داشته باشند، اظهار داشت: نقشه راه آب در صورتی می تواند ناترازی های موجود در این زمینه را برطرف کند که نگاه عملیاتی به آن داشته باشیم.
وی با اعلان اینکه برای کاستن از دامنه بحران آب ایران نیازمند یافتن راهکارهای اصولی و مبتنی بر دانش فنی و مدیریتی هستیم، اظهار داشت: مدیریت راهبردی به تفکر انسجام می دهد و در کنار این که لازم است در قالب مبانی نظری بحران آب به حل آن همت گماشت، بهتر است از ظرفیت مدیریت راهبردی برای حل بحران آب کمک گرفت.
این کارشناس مدیریت منابع آبی با اعلان اینکه در پهنه مدیریت آب کشور، به مرور تهدیدها افزون شده و نقاط ضعف و شکنندگی بسیاری پدید آمده است، اظهار داشت: مدیریت راهبردی کمک می نماید تا وضع موجود را بهتر بشناسیم و سیاست های اجرائی را در وضعیت تهاجمی یا تدافعی برگزینیم. تعیین و گزینش سیاست ها در قالب مدیریت عرضه و تقاضای آب و یا تحلیل های منفعت هزینه به انجام می رسد.
مختاری با اعلان اینکه در هر مرحله و با هر رویکردی، رعایت اصول اولیه لازم است، اظهار داشت: واحد برنامه ریزی حوزه آبریز اصلی، آبریز فرعی و یک دشت بوده و لازم است مبانی آب شناختی حوزه آبریز را رعایت کرد و هر اقدامی در قالب بیلان منابع آب صورت گیرد. در این بین رعایت مدیریت مشارکتی منابع آب یک اصل است و اجرای هر راه حل و سیاستی باید در ظرف همکاری دولت و جامعه محلی انجام گیرد. بدین سبب دیده می شود که با رویکرد کارشناسی و علمی الزاما لازم است بحران را در قالب های مشخص بازشناسی و حل و فصل کرد.
منبع: yarikala.ir
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب