عدم شفافیت اختصاص ارز و بلاتکلیفی واردکنندگان برنج

عدم شفافیت اختصاص ارز و بلاتکلیفی واردکنندگان برنج یاری کالا: سخنگوی انجمن واردکنندگان برنج با ابراز نگرانی از بلاتکلیفی حاکم بر بازار برنج، خواهان تعیین تکلیف فوری درباب ارز تخصیصی برنج وارداتی شد.



به گزارش یاری کالا به نقل از مهر، برنج دومین محصول پرمصرف ایران بعد از گندم است. عنوان می شود میزان نیاز سالانه کشور به این محصول حدود ۳.۲ میلیون تن بوده که بالاتر از ۲.۵ میلیون تن آن در داخل تولید می شود.
در تامین امنیت غذایی خودکفایی یک مسئله است اما در ادامه تعادل قیمتی در بازار موضوع دیگر است. انحصار بازار داخل در اختیار یک بخش، ممکنست رقابت را حذف کرده و نرخها را تحت تأثیر قرار دهد؛ بدین جهت در کنار تولید داخل قسمتی از نیازمندی کشور بوسیله واردات پیگیری می شود.
برنج در تامین امنیت غذایی نقش بسیاری دارد و در صورتیکه ذائقه مردم در نیمه شمالی و مرکزی کشور بیشتر به سوی برنج های تولید داخل است اما در مناطق جنوبی مردم بیشتر متمایل به مصرف برنج های خارجی هستند.
مجیدرضا منصورخاکی، سخنگوی انجمن واردکنندگان برنج ایران در عرصه واردات برنج به خبرنگار مهر اظهار داشت: از نیمه تیر ماه تابحال در انتظار اختصاص ارز برای برنج های وارد شده به کشور هستیم، در صورتیکه محموله های جدید مربوط به ثبت سفارش های آذرماه نیز وارد گمرکات کشور شده اند.
وی اضافه کرد: باتوجه به زمان بر بودن پروسه اختصاص ارز که گاهی تا ۶ ماه طول می کشد، پیش بینی می شود اختصاص ارز برای این محموله ها در عمل به سال آینده موکول گردد. وی اشاره کرد: در کنار این مساله، شائبه تغییر نرخ ارز ترجیحی و چه بسا خروج برنج از لیست کالاهای مشمول دریافت ارز ترجیحی در سال ۱۴۰۴، سردرگمی در بین واردکنندگان این محصول مصرفی کشور ایجاد کرده است؛ اینکه برنج وارد شده را به استناد چه نرخ ارزی قیمت گذاری و عرضه کنند.
منصورخاکی تصریح کرد: در این شرایط عدم قطعیت، سه وضعیت را به وجود می آورد؛ اگر فروش را تا زمان تعیین تکلیف متوقف کنند، متهم به احتکار و امتناع از عرضه تلقی می شوند. اگر برمبنای نرخ ارز متفاوت به فروش برساند، مشمول گران فروشی و اختلاف های سنگین خواهند شد. در در نهایت اینکه چنانچه مبنی بر ارز ۲۸.۵۰۰ تومانی فعلی نیز قیمت گذاری کنند، تغییر احتمالی نرخ ارز در سال آینده می تواند خسارات سنگینی به این بخش از تجارت وارد کند.
سخنگوی انجمن واردکنندگان برنج ایران اشاره کرد: ادامه این بلاتکلیفی تبعات منفی به همراه دارد و موجب برهم خوردن عرضه و تقاضا در بازار برنج می شود.
وی اظهار داشت: چنانکه هم اکنون افزایش قیمت ۳۰ درصدی برنج ایرانی نسبت به زمان شروع برداشت تجربه شده و حتی بعضاً تعدادی از دلال های این بازار علاقه ای به فروش ندارند. بدین سبب لازم است در این خصوص هر چه زودتر تصمیم گیری و شفاف سازی شود تا بازار از این بلاتکلیفی مهلک نجات یابد.
این مسئول صنفی با اشاره به نامه گلایه آمیز نزدیک به ۱۰۰ واردکننده برنج به رییس جمهور نیز اظهار داشت: هر چند پروسه سیستمی ثبت سفارش ها به عنوان یک اقدام مثبت و نویدبخش در امتداد شفافیت و حذف فساد آغاز شد، اما به سبب عدم بلوغ کافی، منجر به تبعیض و اختصاص ناعادلانه سهمیه ها به برخی شرکتها شده و نیازمند اعمال اصلاحات جدی است. این در حالیست که خیلی از شرکت های تخصصی با سابقه چندین دهه در واردات برنج، از این پروسه متضرر شده اند.
منصورخاکی در آخر اضافه کرد: پیرو این مساله، پیشنهادات اصلاحی از طرف انجمن به معاونت توسعه تجاری وزارت جهاد کشاورزی ارسال شده و امیدواریم با تغییرات اخیر در این معاونت، قدمهای مثبتی در راستای پشتیبانی از سفره مردم و بهبود شرایط تجاری کشور برداشته و هرگونه شائبه انحصارطلبی در بازار از بین برود.


منبع:

1403/10/30
10:28:28
0.0 / 5
31
تگهای خبر: ارز , افزایش قیمت , بازار , تجارت
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۲


yarikala.ir - حقوق مادی و معنوی سایت یاری كالا محفوظ است

یاری كالا

یاری گر شما در انتخاب کالای مدنظرتان